lørdag 18. mai 2013

Monteringsarbeid

Jeg tenkte vise fremgangsmåten min når jeg monterer en kofte. Her er det en kofte med raglanermer så det er bare oppklippingen og montering av knappekantene jeg viser. Men prinsippet er i stort sett det samme når man skal lage ermehull og sy ermer.

Først syr jeg 2 parallelle sømmer på hver side av oppklippsmaskene på midten av bolen. Jeg bruker symaskin og syr som regel med 3-stegs rettsøm. Jeg velger denne sømmen fordi den er elastisk. Jeg syr med korte sting, ca 1,5-1,7 mm.
Før jeg syr «kjemmer» jeg trådene på baksiden så at de blir liggende der hvor jeg syr, altså slik at de blir sydd over. Trådene skal jo låses av sømmene. Dvs. at når jeg skal sy sømmen på høyre side kjemmer jeg trådene mot venstre. Tilsvarende på venstre side, jeg kjemmer trådene mot høyre. 
Her vises de doble parallelle sømmene. Retten vises på bildet over og under ser du vrangen. 
Når jeg ser alle disse trådene synes jeg plutselig at denne måten å montere et strikkeplagg på er helt genial. Feste tråder er ikke det morsomste jeg vet.
Men når jeg har sydd er det bare å klippe dem vekk ;)
Egentlig trenger man ikke å klippe vekk trådene fordi de vil jo bli klippet av uansett når man klipper opp bolen. Men jag gjør det litt «for moro skyld», litt for ryddighetens skyld og litt for å sjekke at alt ser bra ut på baksiden før jeg setter saksen i jakken.
Klippe, klippe.... Pass nøye på å ikke klippe i bakstykket! For sikkerhetsskyld holder jeg hånden inni bolen og under saksen når jeg klipper. Jeg klipper som regel en hel maske innenfor sømmene.

Etter jeg har klippet «renser» jeg opp i klippekanten og kaster over kantene med 3-stegs zikk-zakk.
Nå gjenstår å sy knappekantene pent på...
 ...og sy til belegget på baksiden for å skjule og ytterligere sikre sårkantene.
 Her er kragen/halskanten også sydd ned gitt ;)
Snart ferdig. Nå er det bare knappekanten på den andre siden igjen, og knapper også selvfølgelig.

9 kommentarer:

 1. Synes klipping i strikketøy kan være litt risikosport. Har opplevd ved et par anledninger at tråder har blitt dratt ut, selv med små sting og flere omganger med symaskinen.

  Vanligvis pleier jeg å plukke opp masker langs kanten og strikke kant, men ser at måten du gjør det på, med en ferdig kant gir et penere resultat. Det skal jeg ta med meg! Takk for tipset. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg klipper bare opp jakker/gensere strikket i vanlig gammeldags ull. Jeg gjør det aldri med superwash ull eller alpakka. Det er glattere garn og sklir lett ut.
   Eller når jeg tenker meg om så har jeg gjort det med en vest strikket i alpakka og det har holdt hittil. Men jeg er forsiktig med den.
   Jeg har gjort det med bomullsplagg når jentene mine var små. Det gikk også bra, men det var nok endel flaks som spilte inn da ;)
   Jeg syr alltid på ferdigstrikkede kanter når jeg syr og klipper opp. Jeg innbiller meg at det er mer skånsomt mot kantene. Men ellers når jeg strikker "vanlig" gjør jeg nok litt av hvert ;)
   Ha fin pinse Helle.

   Slett
 2. Heisann
  Jeg gjør det omtrent på samme måten jeg også. Men jeg strikker på kantene foran u underveis, for å få den til å sitte pent. Som belegg for å skjule sårkanten bruker jeg flotte fløyelsbånd. De t blir kanskje litt stramt med dem, men de pynter så fint, synes jeg.
  Neste gjeng jeg skal montere en jakke vil jeg bruke en annen metode, å hekle på hver side av kanten, for så å klippe etterpå. Da slipper man belegg også.
  Her ikke forsøkt det ennå, men ser flere her inne har forsøkt, med et fint resultat. Moro er de jo å prøve noe nytt.
  Så må jeg skryte litt av kofta di, da. Den er fantastisk flott, og har de nydeligste farger.
  Jeg likte også ditt Færøyske sjal i forrige innlegg. Det kan jo brukes på sene sommerkvelder........

  SvarSlett
  Svar
  1. Fløyelsbånd er sikkert kjempefint!
   Jeg har sydd belegg (blomstrete bomullsstoff) på en jakke en gang (favorittjakken fanatrøyen som jeg så vidt viste i innlegget på 1. mai). Det ble også litt stramt, men det var lenge siden jeg laget den og jeg hadde nok ikke den samme erfaringen da.
   Den heklemetoden du nevner har jeg prøvd en gang også. Det var en jakke til dattera som var strikket i Kauni. Det blir mykt og fint resultat. Hvis jeg ikke minnes feil sydde jeg kanpphullsting for hånd over sårkantene.

   Slett
 3. Det er en af de smukkeste trøjer jeg har set længe.farvekombinationen er så flot! Ser perfekt ud.

  SvarSlett
 4. Flott jakke :)
  Jeg har montert superwash gensere på denne måten i 20 år og har aldri opplevd at det rakner. (syr rette/tette sting 3 ganger)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra ;) Jeg har hatt noen uhell med babyull, men det er kanskje mest fordi det er så mykt og løst tvunnet?
   Takk for tips.

   Slett
 5. Klippe, klippe, klippe det er fantastisk. Kanskje jeg får til
  det en gang også. Hjertelige takk for bilder. Hilsen til deg.

  SvarSlett