Gratis mønstre

Klikk på bildene her under for å få mer informasjon om mønsteret, eller scroll deg ned på siden.
Dala-Selbuvotter/Dala Selbu Hybrid
(kun diagram/chart only)
Last ned diagrammet (pdf-fil) her.
NB! Denne pdf-filen inneholder kun diagram som starter fra over vrangborden. Pdf-filen består av 2 sider. På side 1 er diagrammet med lys bakgrunn, på side 2 er det motsatt. På bildet har jeg brukt diagrammet på side 1. Du velger hva du vil strikke :)
For å strikke vottene: Legg opp f.eks. 56 masker og strikk ønsket type vrangbord. Når du så skal strikke etter diagrammet må maskeantallet økes til 62. Husk å speilvende diagrammet for den andre votten. Lykke til :)

In English:
Download the chart (pdf file) here.
NB! The chart is from above the ribbing/cuff only. The pdf file contains 2 pages. Page 1 is with light background color,  and page 2 is with dark background color. The picture shows a pair of mittens knitted following the chart on page 1. It is your choice :o)
To knit the mittens: Cast on 56 sts. Knit any type of ribbing or cuff. Before working the chart, increase 6 sts - a total of 62 sts. Please remember to mirror the chart for the second mitten. Happy knitting :)


Lue à la Oleana / Cap à la Oleana
Mønstret til denne luen er etter inspirasjon fra vakre strikkeplagg fra Oleana.
Last ned norsk mønstert (pdf-fil) her.

In English:
The pattern for this cap is inpired by beautiful knitted garments from Oleana.
Download pattern in english (pdf file) here

Gammeldagse grytekluter
Disse gryteklutene er kopiert etter noen gamle grytekluter jeg fant i en av kjøkkenskuffene til min svigerinne. Det var en gammel tante som hadde heklet dem i sin tid. Jeg har prøvd å lage et heklediagram på hvordan jeg har heklet dem.

Hvis du tør prøve min litt "kladdete" beskrivelse, finner du den her (pdf). Det er ikke sikkert den er lett å forstå...se nøye på bildet av gryteklutene, så kanskje det blir lettere :)

Lykke til!

Strikkede leggvarmere
Dette er en enkel oppskrift på strikkede leggvarmene med enkelt hullmønster, en liten heklekant i «pusete» garn og tvinnet snor.

Garn: Sandnes Peer Gynt, 4 nøster og en liten rest Faerytale fra Du Store Alpakka (til heklekanten øverst og som en effekt i snoren)
Strikkepinner: 3,5 mm til vrangbordene og
4 mm til resten av leggvarmeren.
Heklenål: 3,5 mm.

Hvis du prøve å strikke leggvarmene finner du oppskriften her (pdf).

God fornøyelse!
Bladverk, Lue
Inspirasjon til mønsteret i denne luen er hentet fra et par håndstrikkede sokker jeg kjøpte av en søt gammel dame på torget i Tallin, Estland.
Som en liten detalj er det trukket en tvinnet snor i overkant av vrangborden, det er både dekorativt og bidrar til at man kan tilpasse omkretsen på luen.

Garn: Drops Lima, Sandnes Peer Gynt eller lignende garn, i underkant av 2 nøster.
Strikkepinner: 3 mm til vrangborden og 4 mm til resten av luen.
Strikkefastet: 20 m x 28 omg = 10x10 cm

Du finner oppskrift på luen her (pdf).
God strikking!

Pynteraggen- Raggesokken som ville pynte segDisse raggsokkene ville være litt mere pyntet enn hva som er vanlig for raggsokker ;) Derfor ble det både pyntekant med rosebord, rose på hælen og heklet skjellkant.
Her er det er brukt Labbegarn fra Sandnes (gråmelert) og Sandnes Perfect (sort). Det strikkes med pinner 3mm (eller det som passer for deg, garnet og maskeantallet) med 60 masker på pyntekanten og 48 på resten av sokken. Det er også en liten heklekant nederst på pyntekanten, den hekles med heklenål 3mm.

Garn: Sandes Labbegarn (F1) ca 2,5 nøster til størrelse 39-40, litt garn (ca 20 g) i mønsterfarge (F2) til rosene i borden og hælen og til heklekanten, her er det brukt Sandnes Perfect. Men du kan selvfølgelig bruke alle slags garn som er av tilsvarende tykkelse, ca 100m/50g, fortrinnsvis forsterket sokke-/labbegarn.
Strikkepinner: 3 mm
Heklenål: 3mm
I tillegg vil du også trenge: stoppenål, evt noe å markere starten av omg og midten av hælen med (f.eks. en maskemarkør, liten trådstump, sikkerhetsnål e.l.), saks.

Du finner oppskrift på sokkene her (pdf).
Lykke til med sokkene!

Pattern in English here (pdf).

Valentinragger - Hjerter + Sokker = Sant

Raggsokker pyntet med hjerter. Hvem vil vel ikke ha det? Her er det både pyntekant med hjerter, hjerte på hælen og heklet bølgekant. Disse kan du strikke og gi bort i Valentingave til noen du er glad i. Og/eller hvorfor ikke strikke et par til deg selv også. Det er brukt Hifa Bondegarn (F1, grått) og Hifa Fjell Sokkegarn (F2, rødt). Det strikkes med 60 masker på pyntekanten og 48 på resten av sokken, med pinner 3mm (eller det som passer for deg, garnet du bruker og maskeantallet). Den lille heklekant nederst på pyntekanten hekles med heklenål 3mm. 

Garn: Hifa Bondegarn 3 (grått) ca 1,5 hespe til størrelse 39-40, litt garn (ca 25 g) i mønsterfarge (rødt) til hjertene i borden og hælen og til heklekanten, her er det brukt Hifa Fjell Sokkegarn (F2, rødt). Men du kan selvfølgelig bruke alle slags garn som er av tilsvarende tykkelse, ca 90-10m/50g, fortrinnsvis forsterket sokke-/labbegarn.
Strikkepinner: 3 mm
Heklenål: 3mm

Du finner oppskrift på sokkene her (pdf).
Lykke til med sokkene!

Pattern in English here (pdf).

Heklede smekker for små søtnoser

Hvorfor ikke hekle en søt liten smekke til babyen..eller flere...? Disse smekkene går raskt og det er en fin måte å få brukt opp smårester av bomullsgarn på. 

Garn: Babybomull f.eks. Sandnes Mandarin Petit, Pt Pandora. Det går med 15-20 g i hovedfargen og bittelitt til halskanten, snorene og evt pynt. 
Heklenål: 2,5 mm for størrelse ca 0-6 mnd og 3mm for størrelse ca 6 mnd-1 år.

Du finner oppskriften her (pdf).
Lykke til med heklingen!

Bobler - Heklede pulsvarmere
Pulsvarmere har så mange fordeler:
  • Med pulsvarmere på blir nok de fleste mindre frosne. 
  • Disse pulsvarmeren er ganske enkle å lage og det tar ikke så lang tid heller.
  • Jeg har erfart at pulsvarmere er en meget oppskattet gave.
  • Det går lite garn, så det koster ikke så meget.
  • Det er en glimrende måte å få brukt opp enkeltnøster man har liggende i garnlagret - dvs. hvis man da har et garnlager... ;)

Garn: 1 nøste Dale Babyull (165m/50 g) eller lignende garn.
Heklenål: 3 mm.
Størrelse: 9,5-10 cm på det bredeste og 16 cm høy.
Heklefasthet: 23-24m x 18 omg halvstaver = 10x10 cm. 

Du finner oppskriften her (pdf).
Lykke til med heklingen!

Diagram til en liten heklebrikke
Her kan du laste ned diagrammet hvis du vil prøve hekle denne søte lille brikken.

I tillegg til diagrammet trenger du:

Garn: Gjestal heklegarn 12/4 (ikke mercerisert) eller lignende garn.
Heklenål: 1,75 mm.
Størrelse: Ca 16 cm i diameter fra spiss til spiss.

Vil du ha en større eller mindre brikke, kan størrelsen justeres ved å bytte ut mot et annet garn og/eller heklenål.

Lykke til med heklingen!