onsdag 25. september 2019

Jubileumskolleksjon for Sjølingstad Uldvarefabrik

Jeg ble tidligere i år spurt om jeg kunne tenke meg å lage en liten kolleksjon til Sjølingstad Uldvarefabrik utenfor Mandal. De feirer nemlig 125-årsjubileum i år og markerer det med med forkjellige arrangement.
Klart jeg ville det! Det ble valgt ut noen gamle klær fra fillesekkene på fabrikken som ble utgangspunkt for nye design og en rekonstruksjon - det ble 10 strikkeoppskrifter. De blir presentert her under og hvis du klikker på navnet til oppskriften (enten selve overskriften eller i underteksten) kommer du til ravelrysiden hvor du kan kjøpe oppskriften (du trenger ikke være medlem på ravelry eller ha paypal for å kunne kjøpe):

gULLstjernevott

gULLstjernevott er en etterligning av en vakker men gammel og helt utslitt vott fra fillehaugen på Sjølingstad Uldvarefabrik. Votten skiller seg ut med et litt uvanlig stjernemønster og at den er rett i fasongen, altså uten tommelkile. 
Nesten helt like votter er observert i en liten utstilling på fabrikkutsalget hos Oleana i Ytre Arna utenfor Bergen, men de hadde et annet mønster inni håndflaten, striper på vrangborden og tommelkile. Denne oppskriften er så tett opp under votten fra Sjølingstad som det har latt seg gjøre.
Oppskriften er i størrelsene: Dame middels (dame stor/mann liten) mann middels

gULLstjernegenser

gULLstjernegenser er inspirert av den samme votten som over. Stjernemønsteret er her omarbeidet og brukt i det runde bærestykket. Oppskriften har diagrammer for en tofarget versjon og en med fire farger, så her er det muligheter for boltre seg med farger. Modellen er rett i fasongen og er en smule  høyere over ryggen enn foran.
Oppskriften er i størrelsene: Dame XS (S) M (L) XL (XXL)

hULLbordjakke

hULLbordjakke er en klassisk strikkejakke – en «allrounder» som kan brukes til det meste i garderoben. Kanskje du blir så glad i den at du må strikke den i flere farger! Hullmønsteret er inspirert av mønsteret langs ermeåpningene på en kortermet barnejumper som er funnet i fillesekkene på Sjølingstad Uldvarefabrik. Vrangbordene er strikket som man ofte gjorde før i tiden - slik at annenhver rettmaske blir vridd. Det er dekorativt og passer godt til hullmønsteret.
Oppskriften er i størrelsene: XS (S) M (L) XL (2XL) 3XL

hULLbordjakke til Liten er i grunnen samme jakken som den til dame her over. Eneste forskjellen, bortsett fra størrelsen, er at det er færre rapporter av hullmønsteret på forstykkene og ryggen.
Oppskriften er i størrelsene: 2 (4) 6 (8) 10 (12) år

Liten barnejakke til stor inspirasjon

Denne nusselige og slitte babyjakken inspirerte til flere plagg i jubileumskolleksjonen: gULLtopplue, barnevottene ULLe-gULLvotter, fingervantene ULLfingre, og ULLkardega'n. 

gULLtopplue

gULLtopplue er en lueoppskrift til hele familien. Og så er der en liten bonus: Mønsteret er fint på vrangsiden også så hvis du gjør deg litt flid når du fester trådendene til slutt så kan luen brukes på begge sider – du kan få to luer i én.
Oppskriften er i størrelsene: 1 (2–4) 5–8 (9–12) år / dame (herre)

ULLe-gULLvotter

Så ble det et par barnevotter ULLe-gULLvotter. Vottene er supre til gullunger i alle aldre og de strikkes opp relativt fort.
Oppskriften er i størrelsene: 2–4 (4–6) 8–10 år

ULLfingre

ULLfingre – så stilige fingervanter – enkle og fine! Disse kan strikkes opp i mange farger. Det er moro å strikke disse, og det er på langt nær så komplisert som det kanskje kan virke som. Det er ei heller en ulempe at det er enkelt å tilpasse lengden på fingrene slik at vantene kan «skreddersys» til hånden som skal inni.
Oppskriften er i størrelsene: Dame liten/middels (dame stor)

ULLkardega’n

ULLkardega’n (= Cardigan strikket med kardegarn i 100% ull, hihi...). Enda en gang brukes den lille babyjakken som inspirasjon. Denne jakken med sitt enkle strukturmønsteret er enkelt og tidløst. 
Oppskriften er i utgangspunktet skrevet for damestørrelser men siden den er rett i fasongen vil den passe fint til menn også: Velg størrelsen med ønsket overvidde og juster ev. lengdemålene – og til menn passer det fint med noen cm vrangbord nederst på bolen og ermene, før selve strukturmønsteret.
Oppskriften er i størrelsene: XS (S) M (L) XL (2XL) 3XL

byssanULL

En godt brukt genser med fint hullmønster var spiren til idéen om babyteppet byssanULL. I denne oppskriften oppgis to forskjellige størrelser basert på ulike strikkefastheter. Størrelsen er dog lett å justere enten med annen strikkefasthet eller ved å legge til eller fjerne én eller fler rapporter av mønsteret og lengden justeres enkelt ved å strikke teppet lengre eller kortere.

ULLe-tULLe

De fine blomstene i mønsterborden, nederst på ermer og bol på barnekoften ULLe-tULLe, er «lånt» fra en gammel barnevott. 
Den er så søt og faktisk litt uvanlig. Den fortjener virkelig å bli hentet frem i lyset igjen. I denne oppskriften, er det tre forskjellige diagrammer å velge mellom. Alle baserer seg på den samme blomsterborden, men det er mer og mindre detaljer over og under raden med blomster. Velg den varianten du synes passer best.
Oppskriften er i størrelsene: 2 (4) 6 (8) 10 (12) år

9 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Hele gull-kolleksjonen står nå høyt oppe på strikkelista mi. Fine og anvendelige plagg. Takk for en veldig inspirerende blogg.

  SvarSlett
 3. Du lager jo bare så mye flott 🙂 en fryd å titte på bloggen din

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du synes det. Tusen takk!

   Slett
  2. Så hyggelig at du synes det. Tusen takk!

   Slett