søndag 3. februar 2013

Tofarget mønster og fargedominans med flere muligheter

Jeg strikker jo en del, som mange av dere allerede vet. Jeg strikker blant annet mye med to farger. Votter og luer blant annet. Her følger et kanskje litt strikkenerdete innlegg som jeg grublet litt over da jeg var ute på en liten løpetur nå nylig.

Jeg er litt opptatt av dette med fargedominans ved tofarget strikking. Den dominerende fargen er den fargen som er mest fremtredende. Hvis man strikker "høyrehendt" er det som regel den fargen man har nærmest strikkingen hvis man strikker med begge trådene på venstre pekefinger. Jeg skriver som regel fordi det har også betydning hvordan man "plukker" (=strikker) den bakerste tråden. De fleste plukker den bakerste av de to trådene ovenfra dvs. over den fremste tråden. Men noen plukker den under den fremste tråden - da vil effekten bli helt motsatt. Det jeg skriver her henspeiler på den første av disse to metodene. Hvis man har en tråd i hver hånd f.eks. én på venstre pekefinger og "kaster" den andre tråden med høyre hånd blir fargen på den tråden man har på venstre pekefinger dominerende.

Grunnen til at den ene fargen blir dominerende er at trådene ligger nærmest inntil baksiden av strikketøyet og den strikkede masken kommer frem tydeligere på forsiden av arbeidet. Trådene/trådsprangene for den andre fargen løper utenpå den dominerende fargen. Dette resulterer i at maskene liksom graver seg litt dypere ned i overflaten av strikketøyet og derfor blir mindre framtredene.

Det som er viktig i denne sammenhengen er å være konsekvent med hvordan man holder trådene. Hvis man bytter litt på i et og samme strikketøy vil mønstringen kunne bli ujevn. Men noen bruker denne effekten bevisst for å få forskjellige uttrykk på f.eks. vottene i et vottepar og strikker slik at de får forskjellige fargedominans men er da konsekvent innenfor den enkelte vott.

Man kan eksperimentere litt med fargedominans. Hvis du f.eks. skal strikke et par selbuvotter med to farger, farge 1 = F1 og farge 2 = F2, har du faktisk hele fire forskjellige varianter å velge blant. Her er et eksempel med rødt og hvitt:

 • Variant 1: rød F1 og hvit F2 - rødt som dominerende farge.
 • Variant 2: rød F1 og hvit F2  - hvit som dominerende farge.
 • Variant 3: hvit F1 og rød F2 - hvit som dominerende farge.
 • Variant 4: hvit F1 og rød F2  - rødt som dominerende farge.
Nå skal jeg strikke videre på de tofargede vottene mine hvor jeg har et helt annet problem. Jeg er nemlig ikke helt fornøyd med fargevalget. Det er for liten kontrast. Jeg er ofte alt for forsiktig når jeg skal velge farger. Jeg synes duse farger er flott, men det kan jo bli litt for dust noen ganger også ;)
Her er det den grå som er bunnfarge og også den dominerende fargen. Etter vrangborden/mansjetten har jeg byttet på med fargedominansen. Jeg trodde det skulle gjøre underverker men det er nok litt for duse/uklare farger for at det skal passe for denne typen strikk. Striper derimot hadde vært helt supert tror jeg. Det kan hende det kommer et bilde av det også etterhvert.  
Her strikker jeg etter mitt eget mønster Striper og Roser med en liten vri på kanten nederst.

10 kommentarer:

 1. ja erfaring tilseier ein kan vekge å gje resultatet det uttrykket ein ønskjer ved å vera bevisst korleis ein held tråane. Synes mange dette er mest merkbart på mønster med små rapportar som inne i handa på vottar.

  SvarSlett
 2. Hei;) Så flott et innlegg du har skrevet. Ja, jeg er veldig klar over denne effekten, men har aldri tenkt på det å formidle den videre. Kjempebra;) Vi har ryddet litt i votter, luer og annet til utebruk. Der kom jeg over et par votter hvor den ene har blått som dominerende farge og den andre hvitt!!
  Så må jeg trekke på smilebåndet, jeg har også vært på tur i joggesko og da "strømmer" det på med ideer. I dag lurte jeg på om jeg skal begynne å ta med meg papir og blyant(hihi).
  Legger meg som følger;)) for hit kommer jeg igjen;)

  Fortsatt fin søndag;)

  Klem fra Ann-M.

  SvarSlett
 3. Hei!

  For et fantastisk innlegg - ting som dette må jeg bare lære mer om! Jeg strikker et par votter fra din kolleksjon akkurat nå og har lest en lignende kommentar her hos deg før. Jeg ser helt klart effekten av å være konsekvent, men det er da ikke enkelt å være det hele veien når en er litt trøtt og sliten og bare skal strikke noen få runder til...

  Jeg bør nok finne frem litt grunnleggende strikketeori, jeg er selvlært og driver på sånn som jeg trur at det skal være og følger noen instruksjonsvideor på youtube, men når det kommer til innsikter som dette, kjennskap til ulike garntyper mm så stopper det opp... Har du noen tips om hvor man kan finne slikt?

  Hilsen AMT

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du syntes dette var lærerikt :)
   Jeg finner mye strikkerelatert informasjon på internett og i strikkemagasiner og bøker.

   F.eks. twist collective, som er et nettbasert strikkemagasin, har mange fine articler om forskjellige temaer. For å nevne noe så fant jeg her ut litt om det å legge opp passe fast/løst og at man ikke nødvendigvis har ubetinget suksess ved å legge opp med doble pinner. Hvis du ser under menypuntet Articles finner du masser annet som kanskje er av interesse.

   Slett
 4. Dette skulle jeg gjerne lære mer om, mye nytting info hos deg, ha en flott ny uke hos deg!

  SvarSlett
 5. Dette har jeg faktisk aldri tenkt på, og jeg har strikket i 55 år! Resultatet må da bli helt marginalt? Jeg bytter på ettersom tråden har snurret seg. Kanskje skulle jeg teste dette en gang? Ha en strålende fin uke! Jeg nyter mye inspirasjon hos deg!

  SvarSlett
 6. Eit fint innlegg om dette her. Godt å få ord på det.

  Det sit i ryggmargen min - oppdaga tidleg at det var slik(rundt 12), og har alltid seinare passa på at ein farge er botnfarge, og den bur i venstre hand. Kastar med høgre, og synest det fungerer bra.

  Har oppdaga på strikkealongen at mange aldri har tenkt på dette, og synest det er rart.

  Eg grublar best når eg pussar tenner - og det kan bli hardt for tannkjøtet i periodar :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Puss tennene varsomt, bruk myk tannbørste...hihi ;)

   Slett
 7. Fint innlegg! Jeg trodde dette var noe alle visste, like elementært som rett og vrangt, men etter debatten inne på FB å dømme er det visst mange som ikke kunne dette. Så dette var et nyttig innlegg!
  En annen ting er at det visst er veldig mange som "kaster", i stedet for å "plukke" slik jeg alltid har gjort. Og det skal visstnok bli mye penere, har jeg skjønt. Så det må prøves på neste prosjekt.
  Strikking blir aldri kjedelig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg "plukker" jeg også. Jeg "kastet" før, men måtte slutte for å spare skuldrene mine.

   Slett