søndag 10. januar 2010

Selbuvott med dalahest...


... og noen av mine tanker og meninger i all enkelhet:

:o) Jeg er veldig glad i å strikke.
:o) Jeg er veldig glad i ullgarn.
:o) Jeg er veldig glad i selbuvotter.
:o) Jeg er veldig glad i dalahester.
:o) Jeg er veldig glad i å lage egne mønstre.
:o) Jeg er veldig glad i å lese og lære om strikketradisjoner.
:o) Jeg er også veldig glad i mye mye, mer ....

:o) Jeg håper selbuvotter kan prydes med en dalahest.
:o) Jeg håper at noen av dere kan tenke seg å strikke mine Dala-Selbuvotter.
:o) Jeg håper det blir fred på jord, i cyber space og i bloggland.
:o) Jeg håper alle bruker sin energi på en nyttig, kreativ og fredlig måte til egen og felles glede.

Og så over til noe annet. De siste dagene har jeg fått litt (egentlig vanvittig) dilla og laget mange forskjellige vottemønstre. Hillesvåg Ullvarefabrikk har utlyst en Selbuvott-konkurranse med inspirasjon i Selbuvotten. Så derfor bær mønstrene jeg har laget preg av dette. Jeg deler gjerne med meg av min hybrid Dala-Selbuvotten. Det er bare et diagram, så du må kunne strikke vanlige votter/selbuvotter fra før og du må beherske mønsterstrikk med to farger. Jeg har laget to utgaver av mønsteret for å illustrere hvordan det ser ut med lys eller mørk bakgrunn. Jeg har ikke strikket dem selv ennå, skal starte nå i kveld, så jeg kan ikke garantere noe... Men jeg har strikket flere andre votter etter den samme "lesten". Den passer fint for meg håper den gjør det for deg også.

Merk deg at diagrammet avviker noe fra bildet ovenfor. Det er teksten på innsiden av tomlene (som du selvfølgelig kan bytte ut med noe som passer deg bedre), borden på tuppen av fremsiden av votten og en liten detalj på hjertene.

Tenk hvis det om over hundre år står i strikkebøker at det "tidlig på 2000-tallet begynte å bli vanlig med dalahester og andre almuemotiver på Selbuvottene....."

Hvis du vil strikke vottene mine, gjør du som følger:
Bruk 2-tråds ullgarn f.eks. Rauma 2.tråd gammalserie, Rauma Finullgarn, Ask Hifa 2 , Pt2 e.l. og strikkepinner 2 - 2,5mm. Jeg strikker fast og bruker derfor strikkepinner 2,5 mm. Strikker du vanlig eller løst må du nok velge 2 mm. Med strikkefasthet på 34 m/36 omg = 10 cm blir dette en damevott størrelse "middels stor" (heller litt mot stor). Votten måler ca 10,5 cm i bredden og 19,5 cm i lengden fra der hvor mønsterstrikkingen begynner (etter vrangborden) og til tuppen. Hvis du vil at det skal passe en mann kan du velge et litt tykkere garn, f.eks. Rauma 3-tråd strikkegarn men fortsatt bruke pinner 2,5 mm. Vil du det skal passe en mindre hånd kan du velge f.eks. Rauma Lamullgarn eller Hifa Kamgarn Huldra.

Legg opp 56 masker og strikk vrangbord etter eget ønske, gjerne slik vrangborder vanligvis blir strikket på selbuvotter f.eks. stripete eller "blondevrangbord" (selv kaller jeg det bølgevrangbord). Du kan se min blonde- eller bølgevrangbord på bildet nedenfor. Når vrangborden er ferdig/lang nok strikkes en omgang glattstrikk samtidig som det økes 6 masker jevnt fordelt. Det skal nå være 62 masker totalt.


Strikk resten av votten etter diagrammet. Når alle maskene i tommelkilen er økt er det totale maskeantallet 72 masker.

Ikke glem å strikke den andre votten speilvendt slik at den passer den andre hånden. Det er ergelig å ende opp med to venstre eller to høyre votter ;o)

Jeg blir glad om du sender meg et bilde eller link til dine votter hvis du strikker dem.

Lykke til :o)

9 kommentarer:

 1. Jaha .. regnskap og årsoppgjør passer dårlig med all inspirasjonen som kommer fra din kant. Mønsteret er skrevet ut og kanskje klarer jeg å putte det inn i et tidvis stramt tidsskjema .. men det kommer en sommer og høst ;-)) takk for all inspirasjon. klem

  SvarSlett
 2. Hei!
  Takk for at du deler dette fine mønsteret med meg. Har altfor mye på pinnene for tiden, men disse dalahestvottene likte jeg, så de havner på "Må-strikke"-lista mi
  Berit

  SvarSlett
 3. Dette vottemønsteret likte jeg godt, mange takk for at du deler med oss andre.

  SvarSlett
 4. Underbara vantar, ramlade in här från Astrid som hade stickat dom, blev självklart nyfiken. Så kul att du tegner dina egan mönster, gör det ibland själv men nu är jag nyfiken på vilket programm du använder. âr det ett tips att få ?

  SvarSlett
 5. Mia, jag använder bara vanligt kalkylprogram (typ Excel eller Calc). Jag har utarbetat en standard-mall som jag "plottar" in mönstret i. Det har funkat bra hittills ;o)

  SvarSlett
 6. Hei! Hvordan lager man en sånn mal i Calc? Kunne du tenkt deg til å legge ut malen? Jeg har så lyst til å lage mønster selv, men får ikke til på pc-en. Takk på forhånd! :)

  SvarSlett
 7. Tusen takk for at du deler mønsteren med oss.

  Har laget fire par i rødt og kvitt. (gitt bort to).

  Har lyst til å lage lyseblå og kvite eller lysegrå og kvite;-)

  Men skal ta meg ein vottestrikkepause nå tror eg. Ps-en er istykker også, så er på lånt pc.

  Klem fra "Mira".

  SvarSlett
 8. Utrolig fin blogg. Disse vottene skal jeg prøve meg på! :)

  SvarSlett