torsdag 20. januar 2011

Vrang mønsterstikk

De fleste som har strikket tofarget mønster frem og tilbake, eller flerfarget for den saks skyld, vet at det ikke er like lett å strikke mønsterstrikk på vrangsiden av arbeidet. Jeg strikker på et par sokker nå som skal ha stripete hæl. Her er det ingen vei utenom det å strikke frem og tilbake (i hvertfall ikke på den type hæl jeg skal strikke her). Og da skjønner dere, kom jeg på en lur sak (tror jeg i alle fall, tralalala)!

Nemlig...når du skal strikke på vrangsiden strikker man med kun en farge om gangen:
Klikk på bildet for å få større bilde.

Metoden krever strikkepinner som kan brukes fra begge ender når du skal strikke hælen. Strikker du sokkene på strømpepinner har du alt du trenger, og det er bare å "dure på". Strikker du sokkene på rundpinne (som jeg gjør her) må du finne frem enten en til rundpinne eller 2 strømpepinner som du kan strikke hælen med.

Nå...når du skal strikke på vrangsiden strikker man med kun en farge om gangen. Det vil si strikk først alle maskene som skal strikkes med bunnfargen. De som skal strikkes med mønsterfargen løftes av, dvs. de venter på sin tur som kommer senere ;) Dette betyr at garnenden med mønsterfargen blir hengende igjen på starten av omgangen (til høyre). Når du er ferdig med alle maskene i bunnfargen (de hvite maskene på bildet) skyver men strikketøyet tilbake på pinnen (mot høyre). Nå plukker man opp mønsterfargen og strikker alle maskene som skal strikkes med mønsterfarge og løfter av alle hvite (bunnfargen), som allerede er strikket. Pass på å ikke stramme trådene for mye, og pass på å tvinne dem på egnet måte i endene slik at det ikke blir hull. På rettsiden strikker du "helt vanlig", og forøvrig strikker du som du pleier når du strikker hæl.

8 kommentarer:

 1. Vilken bra idé. Den ska jag komma ihåg om det någongång blir för besvärligt att sticka mönstret från avigsidan.

  SvarSlett
 2. Smart :-)
  Jeg unngår i det lengste mønsterstrikk på vrangsiden, men det forekommer jo at man må til pers.

  SvarSlett
 3. knallbra ! takk for tips!
  ingridm

  SvarSlett
 4. Lurt tips. Men eg har prøvt meg på kont-strikk. Der må ein strikke begge veier, fra framsida. Istaden for å snu strikketøyet, strikkar ein bare tilbake igjen, frå venstre til høgre. Det kan og vere ein grei metode. Trudde det var kjempevanskelig, men det gjekk heilt fint, særleg med litt øvelse. Er ellers imponert over alle dei flotte tinga du strikkar, med enormt mykje mønster! Ha ei fin strikehelg! Tone

  SvarSlett
 5. Wow, dette må jo være teknikken for mine flerfargede sokkehæler? Må prøves. Du er lur, du ;)

  SvarSlett
 6. Dette hørtes genialt ut, og må prøves! Jeg driver med en sånn sokk akkurat nå, og gruet meg litt til hælen.

  Har du forresten sett at Samlaget (ja, forlaget altså), har en dyrevottkonkurranse? Puddelvotten din burde jo absolutt delta der!

  SvarSlett
 7. Tusen tack för en mycket bra idé! Provade direkt och det fungerar utmärkt.
  Elisabeth E

  SvarSlett
 8. Kjempelur ide. Den skal jeg huske på.

  Og så må jeg få takke for mønsteret på Oleana-lua, jeg må stadig vekk henvise til bloggen din. :) Ha en fin uke videre.

  SvarSlett