fredag 19. april 2013

Aha - eller hvordan få løst opplegg

For en tid tilbake fikk jeg en skikkelig aha-opplevelse når det gjelder å legge opp masker. Det er så herlig at man lærer seg nye ting hele tiden :)

Jeg abonnerer på nyhetsbrev fra online-magasinet twist collective. Twist collective er, hvis du ikke allerede kjenner til det, et online strikkemagasin. Jeg synes de har mange fine mønstre og interessante artikler. Det var nettopp da jeg leste en artikkel om myter (Myth-information) innenfor strikking i Winter 2012-utgaven at jeg fikk en skikkelig oppvekker når det gjelder løst/fast opplegg. Du kan selv lese artikkelen her.

Kort fortalt handler det om at det er en eller annen missforståelse ute og går når det gjelder hvordan man skal legge opp masker løst. Det mange av oss gjør er at vi legger opp på doble pinner eller en tykkere pinne enn det vi skal strikke med. Men det er jo feil! Det kommer (selvfølgelig) av at den tråden i oppleggkanten som legger seg rundt de doble/tykkere pinnen(e) blir større løkker i høyden. Men det hjelper jo ikke stort på å få en mer elastisk/løsere kant. Det er den tråden som legger rundt disse løkkene, den som ligger i underkant av pinnen(e) og som vi har rundt tommelen når vi legger opp, som vi må passe på å ikke få for stram. Se pilene i bildet nedenfor.

En enkel måte å få det passe løst/fast på er å holde litt avstand mellom maskene når vi legger opp fordi da bruker vi mer garn i denne nedre oppleggskanten = løsere opplegg.
På dette bildet er det ikke særlig stor avstand mellom maskene. Bildet er mest
ment for å peke på hvilken tråd i oppleggskanten jeg egentlig snakker om. 
Selve maskene i oppleggskanten, de som legger seg over/rundt pinnen og er fra tråden vi har på pekefingeren når vi legger opp, vil vi jo ha i noenlunde samme størrelse som i resten av strikketøyet så de trenger vi ikke å gi noen særlig oppmerksomhet under opplegget i det hele tatt ;)

Hvis du ikke allerede kjenner til dette kan du jo tenke litt over det neste gang du legger opp masker. Det fortoner seg faktisk ganske innlysende når man vet......

Ha en fin dag. I dag er det allerede fredag den 19 april. Mai måned nærmer seg med stormskritt. 

6 kommentarer:

 1. Bra tips! Jeg syns det er vanskelig å holde avstanden mellom maskene når jeg legger opp mange masker, det har en tendens til å bli ujevt.
  Ha en fin fredag!

  SvarSlett
 2. Ja så klart. Tusen takk for tipset - det jo innlysende når man bare vet det.... God helg!!

  SvarSlett
 3. Pleier faktisk å legge opp med litt godt mellomrom mellom maskene for å sikre at kanten ikke blir for stram. Har vel ikke tenkt over det før du sier det. Mye man ikke er bevisst på. :)

  SvarSlett
 4. Sliter av og til med for fast opplegg, så takk for tipset :)
  Fin fredagskveld til deg!
  Anette

  SvarSlett
 5. Ja, det der gjør jeg! Husker ikke helt når jeg begynte med det, har bare gjort det helt intuitivt, akkurat som Helle over her. Prøver å liksom være litt zen når jeg legger opp, og gjøre det jevnt og rolig. Fikk litt aha-opplevelse jeg også nå, artig!

  SvarSlett
 6. Ah! Innlysende når jeg tenker etter.

  SvarSlett