mandag 21. november 2016

Vottene Korsblomst

Når jeg skal finne navn til nye strikkemønstre blir det gjerne til at jeg velger noe "blomsteraktig", litt botanisk så å si...og slik ble det denne gangen også. Jeg har sett og sett på disse nye vottene og grublet på hva jeg skal kalle dem. Jeg synes i grunnen at de ligner veldig på disse betongflisene som er så fine, men det klinger vel ikke så godt som navn på en votteoppskrift? Derfor ble det Korsblomst
Ifølge Wikipedia er Korsblomstfamilien (Brassicaceae) en plantefamilie som omfatter ca. 340 slekter og over 3700 arter. Den er utbredt i alle verdensdeler, fra tropene til arktis, og omfatter flere viktige kulturplanter, som hodekål, sennep, nepe, turnips, reddik og vaid. De fleste er urter. Navnet (også det eldre latinske navnet Cruciferae av crux = kors og ferare = bære) kommer av den karakteristiske blomsterformen, med fire kronblad i korsform. Siden blomstermotivet i dette mønsteret har fire "kronblad" var navnet Korsblomst et beskrivende navn synes jeg ;)
Denne oppskriften kommer i to damestørrelser, liten og middels. Størrelsene oppnås ved valg at tykkere eller tynnere garn, og dermed også forskjellig strikkefasthet (dame liten: 26 m x 30 omg / dame stor: 24 m x 28 omg). Disse er strikket med Rauma Mitu og pinner 3,5 mm. Jeg tror at tradisjonelt 3-tråds ullgarn fungerer minst like bra også. Det skal jeg snart teste ut. Den mindre størrelsen kan strikkes med f.eks. Rauma Tumi. Har du lyst å prøve kan oppskriften kan kjøpes her (via ravelry).

4 kommentarer: