tirsdag 22. mars 2011

Oppskrift på leggvarmere

Her er en enkel oppskrift på hvordan jeg har strikket leggvarmene mine.
Av garn har jeg brukt Sandnes Peer Gynt (4 nøster), pluss litt Faerytale fra Du Store Alpakka til heklekanten øverst og som en effekt i snoren. Jeg har brukt strikkepinner 3,5 mm til vrangbordene og 4 mm i resten av leggvarmeren. Til heklekanten brukte jeg heklenål 3,5 mm.

Legg opp 72 masker løst. Det skal strikkes rundt. Strikk vrangbord: 1 rett, 2 vrange omgangen ut. Strikk vrangbord i 10 omganger. Nå skal det strikkes en "løpegang" som det skal trekkes en snor i når leggvarmerne er ferdige (se bildet). Løpegangen strikkes som følger: *Løft den rettstrikkede masken med garnet på bak, strikk de neste to maskene vrangt*, gjenta *...* omgangen ut. Gjenta denne omgangen en gang til (i alt to omganger). De løftede maskene ligger nå litt utenpå resten av vrangborden og vil fungere som små, små "hemper" som en snor kan trekkes gjennom.

Nå er vrangborden ferdig og du skal begynne å strikke på selve leggen. Mønsteret på leggen består av glattstrikkede felt, som smalner av den mot nederkanten på leggvarmeren, og felt med hullmønster. Disse felt er skilt av med to vrangmasker. Altså, mønsteret på leggen strikkes som følger: *7 rette masker (det glattstrikkede feltet), 2 vrange masker, de neste 7 maskene strikkes i hullmønster (se diagrammet nedenfor), 2 vrange masker*, gjenta *...* omgangen ut. NB! Diagrammet viser kun annenhver omgang, for de øvrige omgangene omgang 2, 4, 6 osv., strikkes det kun rettmasker. Det skal minskes 1 maske i de glattstrikede feltene på hver 15.e omgang. Det skal minskes 6 ganger og gjøres ved å strikke de 2 ytterste maskene sammen, vekselvis på høyre og venstre side (for at feltet skal smalne av symmetrisk mot mitdten). Når alle fellingene er gjort skal det gjenstå 1 maske i dette glattstrikkede feltet, og totalt skal det nå være 48 masker igjen. Mine leggvarmere er ca 40 cm lange, da har jeg strikket mønsterraporten på diagrammet 4 ganger. Avslutt med en nedre vrangbord: *1 rett, 2 vrange* omgangen ut. Strikk 10 omganger vrangbord. Fell av maskene løst. Strikk enda en leggvarmer.

Heklekanten øverst er superenkel. Bruk Faerytale (eller annet "pusete" garn") og hekle med heklenål 3,5 mm: *1 fastmaske, 1 luftmaske*, gjenta *...*  i alt 48 ganger. Jeg har "plassert" fastmaskene i de vrange feltene i vrangborden (2 i hvert felt).

Lag 2 tvinnede snorer á ca 80 cm. Trekk den gjennom "løpegangen" (de løftede maskene) i overgangen mellom den øverste vrangborden og leggen.

Mønsteret finnes i pdf-format her, hvis du vil skrive det ut.

Vil du ha et par tøffe knestrømper i stedet for leggvarmere? I så fall kan du kutte ut å strikke den nederste vrangborden og strikke en fot i stedet for.

Diagram for hullmønsteret.
Nb! Diagrammet viser bare annenhver omgang,
på de øvrige omgangene strikkes maskene rett.
Symbolforklaring for diagrammet.

4 kommentarer:

 1. Du er snill du :-) Mønsteret er nå skrevet ut .. skal på "lageret" å se om jeg finner noe som kan brukes. Utrolig kule sko du har på deg forresten :-)

  SvarSlett
 2. Så flotte leggvarmere. Og kjempefin blogg du har også.
  Hilsen Annechen

  SvarSlett
 3. Takk for at du deler oppskrift. Flotte leggvarmere :)

  SvarSlett
 4. Mönstren till dina vantar är väldigt lätta och följa. Det finns inga otydligheter. Passformen är även den bra, för mig som har normalstor hand. I den Midvinternatt använde jag tyvärr ett ullgarn som inte fungerade så bra. Det tovade ihop och fäste i varandra och då blev mönstret lite okänt. I fortsättningen kommer jag bara använda Raumas garn. Om du vill ha något någon gång skulle jag gärna vilja prova.

  SvarSlett