fredag 10. august 2018

Hurra, det blir samstrikk!

BLIR DU MED? 

Sjølingstad Uldvarefabrik inviterer til samstrikk av denne jakken i forkant av Strikkedagene på Sjølingstad Uldvarefabrik 5. og 6. oktober 2018. jakken er en rekonstruksjon av en jakke fra ekte "gamledager" (les videre så får du vite mer). Oppskriften publiseres på ravelry 15/8-18 - og ja, du må vente til da 😅. Det er 25% rabatt på oppskriften første uken, altså t.o.m. 21/8-18.
Jeg gleder meg til å se hvordan din versjon blir. Jeg skal også prøve å henge med. Selv planlegger jeg å legge opp med fargen lyseblå nr. 200. Det kan hende det blir en genser denne gangen ... må i så fall regne litt, siden oppskriften er for en jakke. Og, det er ikke helt sikkert jeg rekker å bli ferdig - har andre spennende ting på gang også, skjønner du 😉. 
Jakken er strikket i 2-tråds Sjølingstadgarn. Har du ikke prøvd garnet deres før, anbefaler jeg deg å prøve det. Jeg er selv veldig begeistret for det. Det er så godt å strikke med, og det føles så ordentlig og riktig på en måte. Les nedenfor, så finner du ut hvor du får tak på det.
Og du, hvis du blir med på samstrikken, husk å tagge bidene dine med #Sjølingstadlilje i gruppen på facebook eller på instagram.

Judith Seland Nilsen, som jobber på Sjølingstad Uldvarefabrik, skriver i facebook-gruppen Strikkedager på Sjølingstad Uldvarefabrikk (du kan melde deg inn der uansett om du skal på strikkedagene eller ei 🤗):
Bli med på samstrikken av jakka Lilje! Mønsteret har Wenche Roald laget etter ei gammel jakke som ble funnet i en fillesekk på loftet på Sjølingstad Uldvarefabrik. Mønsteret publiseres på Ravelry 15. august, og Wenche gir 25% på mønsteret den første uka. Info om mål, garn, garnmengde m.m. finner dere på bildet. Hvis noen ønsker å kjøpe garn fra fabrikken, kan dere bestille på sjolingstad@vestagdermuseet.no. Vi sender ut garn fra mandag. Samstrikken er åpen for alle, og vi har to garnpremier: Vi trekker en halv kilo Sjølingstadgarn i valgfri farge til en av dere som stiller med ferdig jakke på Strikkelørdagen 6. oktober. Og en garnpremie til en som har tagget ferdig jakke med #Sjølingstadlilje på Instagram, Ravelry, eller viser ferdig jakke her i gruppa innen 6. oktober. Men den største premien er jo ei herlig fin jakke!
Mønsteret publiseres altså 15. august, så da starter vi. Del gjerne bilder underveis, spør her om du står fast. Jeg har allerede prøvestrikket jakka, og den ble herlig fin og grønn og varm. Derfor legger jeg opp til genser denne gangen. Ja, det er lov:-)
Har jeg husket å si alt da? I så fall, strikk og kos dere! Takk til Wenche Roald for kjempefint mønster!


INFORMASJON
Plaggets mål
Overvidde: 89,5 (95) 101 (107) 112,5 cm
Hel lengde: 51 (52) 56 (57) 62 cm
Ermelengde: 45 (45) 46 (46) 47 cm
Ermevidde: 31 (32,5) 34 (36) 37,5 cm
Strikkefasthet
24 m x 36 omg i mønster etter diagram på pinne 3 = 10 x 10 cm. Strikkefastheten er ­viktig – strikk en ­prøvelapp, gjerne 2x2 ­rapporter og vask den før du tar mål. Bytt pinnestørrelse hvis ­strikkefastheten ikke stemmer. Ev. gjør egne justeringer.
Forslag til strikkepinner
Strømpepinner: 2,5 og 3 mm
Rundpinner: 2,5 (60 cm), 3 mm (40 & 80 cm)
Garn: 2-tråds Sjølingstadgarn (350 m/100 g). Modellen på bildene er i fargen lavendelgrå, ca. 310 (330) 370 (395) 445 g
Annet: 9 knapper. Merk: Modellen på bildene har 10 knapper/­knapphull. Men det ble ukurant i forhold til å oppgi fornuftige mål (avstand) ­mellom knapphullene for de forskjellige størrelsene – derfor er det 9 knapphull i oppskriften, noe det også var på originalen.
Litt om jakken:
«Lilje» er en rekonstruksjon av en ­jakke funnet i ­fillehaugen på loftet hos Sjølingstad Uldvarefabrik. Jakken var en del av utstillingen der høsten 2017, tema var ­strukturstrikk.
Jakken har et ­tradisjonelt snitt og strikkes ­nedenfra og opp. Bolen (for- og bakstykke) strikkes i ett ­stykke, frem og tilbake. ­Ermene strikkes rundt opp til under ermet, derfra strikkes ermetoppen frem og tilbake. Ermene sys i. ­Halskanten ­strikkes til slutt.
Det er ­vrangborder nede på ­ermer og bol og i halsen. Den øverste delen av ­ermene og skulderstykkene er også ­ribbestrikket. På jakken for øvrig er det et ­enkelt ­hullmønster, som er lett å lære utenat. ­Knappestolpene er ­perlestrikket og de ­strikkes i ett med bolen. Ermene har en fin og ­feminin formet ermetopp.

Og, her finner du oppskriften på ravelry: https://www.ravelry.com/patterns/library/lilje-5

4 kommentarer:

 1. Jeg er (snart) med! Nydelig jakke som jeg ble helt forelsket i 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du blir med ;)
   Og, beklager treg respons...jeg har ikke sett denne kommentaren før nå.

   Slett
 2. hei. holder på med denne nydelige jakken nå, men forstår virkelig ikke fellingen ved ermetopp der ribbemønsteret er. Har lest minst 1000 ganger, og ser meg kanskje blind😆str xs og har 30 m igjen og nå skal jeg begynne med ribb. finner ikke detaljer om antall masker og hvordan de felles, bortsett fra at det står at når alle fellinger er strikket er det 8 m igjen.hva er det jeg ikke ser???venter spent på svar så jeg kan strikke videre. mvh Hege

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hege🌼
   Fellingene står beskrevet bare på ett sted og de gjelder for hele ermetoppen. Det vil si at du fortsetter og felle som beskrevet når du hår over til ribb. Var det forståelig 😬 ?

   Slett