Jeg er, som mange vet, godt over over middels interessert i strikking. Strikkebøker er jeg også glad i. Etterhvert har jeg fått en respektabel samling, og det er blitt ganske trangt i (strikke)bokhyllen. Derfor velger jeg med omhu, hvilke nye bøker som skal inn i samlingen.
Nå har Museumsforlaget gitt ut en strikkebok med tittelen «Ruter og lus: Retrostrikk frå Salhus Tricotasjefabrik» av Ann Kristin Ramstrøm (red.), Hanne Dale og Siri Angela Gamborg. Den skal jeg rydde plass til i (strikke)bokhyllen min :) Og, her er en liten omtale av boken:
Bilde: Museumsforlaget.no |
Historien
Boken starter med å fortelle om historien til Salhus Trikotasjefabrik (1859–1989). Det er interessant å lese om hvordan det hele startet i 1859, på Salhus rett utenfor Bergen. Det er fint å lese og lære litt om fabrikken, produksjonen og samfunnet rundt, hvordan det utviklet seg og vokste. Bilder tar leseren «tilbake i tid», og gjør det enklere å kunne forestille seg hvordan det en gang var.
Produksjonen
Så, følger noen sider hvor vi får vite mer om hva som ble produsert: Fra undertøy til Islendere... Det gjengis «lyrisk» radioreklame (i tekst) fra 1935 og reklamebilder. Det er alltid gøy å se reklame fra tidligere tider.
Mønstrene
Den siste delen, før strikkeoppskriftene presenteres, handler om selve mønstrene som ble brukt i plaggene.
Strikkeoppskriftene
Så kommer vi til den delen som inneholder strikkeoppskrifter.
Her starter man med litt informasjon om: Designerene som har bidratt med oppskrifter. Garnsortene som er brukt i boken, og spinneriene de kommer fra. Det skrives også kort om andre norske spinnerier som fortsatt er i drift, og garnsorter de produserer.
Oppskriftene er laget av sju forskjellige strikkedesignere. Man har tatt utgangspunkt i gamle mønstre, plagg, reklame og annet materiale fra fabrikken. Hver oppskrift starter med en innledning der man beskriver hva som ligger til grunn for designet - med bilder av gamle strikkeprøver/plagg.
Det er inspirerende å se hvordan de små og enkle mønstrene, kan brukes og få nytt liv i moderne design. Og nettopp det, at det dras paralleller mellom det gamle og det nye synes jeg gir boken en ekstra dimensjon. En annen ting som er vert å nevne, som ligger mitt hjerte nær, er at boken synliggjør hvordan man kan bruke samme mønstre til forskjellige plagg/ting. For eksempel: Mønsteret i genseren Streik er også brukt i teppe og puter. Og her ser man også hvordan man kan bruke det samme mønsteret til både flerfargemønster og strukturstrikk.
Bilde: Museumsforlaget |
Bilde: Museumsforlaget |
Det brukes forkjellige garnkvaliteter og det er varierende vanskelighetsgrad på oppskriftene. Men, til tross for at noen av tingene ser riktig så avanserte ut, er det i utgangsunktet ikke noe som er veldig vanskelig.
Her er det er flere plagg jeg har lyst å strikke. Blandt favorittene kan nevnes: Skjørtet Cobra og damegenseren Opal.
Cobra Bilde: © Tove Lise Mossestad |
Opal Bilde: © Tove Lise Mossestad |
Takk for omtalen! Det spørs om denne boka blir et julegaveønske. Jeg er også over middels interessert i strikking.
SvarSlettKlem
Dette var en ny bok for meg, takk for at du deler! Happy Knitting!
SvarSlett