tirsdag 28. september 2010

Med glidelås og alt...

... jakken er ferdig.Og jeg var heldig og fikk kjøpt en glidelås som var perfekt i fargen...værre var det å sy den i perfekt. Jeg var usikker på om jeg skulle sy for hånd eller med maskin. Jeg valgte å bruke symaskinen og det ble ikke så verst faktisk. Gleder meg til å overrekke jakken til "lille gubben" når han kommer hjem fra jobb.


Jeg har brukt 15 nøster Peer Gynt (Sandnesgarn). Utgangspunktet er Elizabeth Zimmermann sitt geniale prosentsystem (EPS - Elizabeth's Percentage System) og modellen Seamless Hybrid with Shirt Yoke fra boken Knitting Without Tears. Det er virkelig morsomt å prøve ut denne metoden. Vil du lese mer om jakken min, kan du se her og her.

Lengdereduksjon

Hva gjør man når man har strikket en jakke i herrestørrelse nesten ferdig og innser at ermene er for lange?! Jeg var så redd for at ermene skulle bli for korte at jeg tok i litt vel mye da jeg strikket dem.
Jeg har fjernet ca 4,5 cm i lengden og har begynt å maske sammen.
Lengdereduksjon nede ved vrangborden ble den raskeste løsningen siden jeg allerede hadde strikket sammen ermer og bol og var ferdig med hele bærestykket. Jeg gikk til verks med bomullsgarn i kontrastfarge og saks. Først trakk jeg bomullsgarnet gjennom alle maskene i omgangen over der hvor jeg fant ut at vrangborden burde ha sluttet. Så klippet jeg og plukket opp i maskene i omgangen nedenfor (her passet jeg på å ikke klippe for nær starten av omgangen for å ha en liten garnstump til å feste med etterpå). Så rakk jeg opp helt ned til den første rettstrikkede omgangen etter vrangborden, hvor jeg også sikret den omgangen med en bomullstråd i kontrastfarge. Jeg fjernet ca 4,5 cm. Nå sydde jeg sammen de løse delene med maskesting. Den øvre delen (selve ermet) hadde 4 masker mer siden jeg hadde gjort økninger på undersiden av ermet 2 ganger i det stykket jeg fjernet. Det løste jeg ved å sy 2-masker-i-1 jevnt fordelt rundt omgangen. 
I ettertid vil ingen kunne se spor etter "lengde-fadesen".
Resultatet ble overraskende pent, faktisk helt usynlig. Det er det som er tingen med håndarbeid. Vi strever og legger mye arbeid i ting som ofte ikke vises. Men hvis det ikke er pent gjort, da vil det stikke seg ut og være synlig i høyeste grad ;)

lørdag 11. september 2010

Hjertebrikker

Her har jeg brukt oppskriften til grytekluten "Anns söta hjärta". Jeg trengte en liten brikke til å sette mugger o.l. på på spisebordet, så jeg lagde den enkel i stedet for dobbel. Dessuten endret jeg litt på kanten rundt og heklet fastmasker rundt i stedet for picoter. Den falt i smak hos datteren også...så det ble en til henne også.

fredag 10. september 2010

Fredagskos og en cardigan i all enkelhet

Noen ganger har jeg litt dårlig samvittighet overfor mannen min. Jeg burde ha strikket litt mer til ham. Jeg strikker jo til ham, men mest småting. Han er nok så høy og har lange armer....skjønner? Men nå har jeg bestemt meg for å bruke litt av garnlagret mitt, hmmm....

Av og til når jeg har kommet over tilbudskurver som f.eks. har vært fulle med garn i utgående farger, og det har vært nok til et helt plagg, har jeg slått til og kjøpt ;) Så det har ballet på seg litt kan man trygt si. Det er ikke alt som holder til en "man-på-nesten-en-nitti-med-lange-armer". Men noe gjør det og da har jeg bestemt meg for at det skal brukes til ham.

Nå har det seg slik at man i Elizabeth Zimmermann's festlige bøker lærer seg blandt annet å beregne mønster til gensere og strikkejakker (også kalt cardigan). Jeg prøver meg og har skissert, regnet, strikket strikkeprøve og målt, og nå er jeg ganske godt i gang med strikkingen.


Hittil har det vært en fornøyelse. Og i kveld skal jeg kose meg med strikkingen og et glass vin eller to.