torsdag 11. april 2013

Surdeigsbaking og dens utfordringer

Jøje meg hvilken tålmodighet man må ha iblant! For eksempel når man skal vekke tørket surdeig til live igjen.
Jeg har holdt på siden fredag og har trodd flere ganger at håpet var ute. Men igår skjedde det noe.
For de av dere som kanskje ikke er så bevandret i surdeigsbakning kan jeg nevne i korte og omtrentlige trekk hvordan man går frem. Altså på bildet over ser dere selve surdeigsstarteren. Det er den jeg har prøvd å vekke opp fra en tørket "kake" som jeg tørket for i hvertfall 1,5 år siden. Jeg startet som nevnt med dette sist fredag og har siden da prøvd å vekselvis vekke og vekselvis å holde den i live.
Surdeigsstarteren bruker man for å lage en slags "startdeig" som skal stå f.eks. over natten. Den "bygger" man siden videre på og lager en vanlig deig av.
Startdeigen i glasset skal man mate med litt mel og vann ca 1 gang uken. Den står i kjøleskap og "kule'rn" mellom bakeslagene.
Brødene ble fine men en anelse kompakte. Jeg må prøve meg igjen snart.
Skorpen ble fin i hvert fall ;) De fine rillene oppnår man ved å legge brødemnene i hevekurver. Hevekurvene har man ganske mye mel i for at deigen ikke skal sette seg fast. Når brødene skal stekes vender man brødene ut av kurven og skyver dem inn i varm ovn.
Et veldig godt tips er å bruke rugmel i heveformene fordi det blir ikke brunt/brent som hvetemel kan bli. Det samme gjelder også hvis man vil drysse litt mel oppå "vanlige" brød og rundstykker, for å få et litt rustikt preg på dem, før man setter dem inn i ovnen til steking. 

7 kommentarer:

 1. Jättegod ser brödet ut, mumsig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men det blev inte så jättebra. Jeg ska börja en ny deg i kväll som jag hoppas blir lite bättre. Men skorpan blev jättebra :)

   Slett
 2. Hm, jeg har en slik starter i kjøleskapet som jeg har 'matet' i over et år nå, men forstår ikke helt hvordan jeg skal gå fram når jeg skal lage brød utav dette.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Se på Martins gamle blogg og hans nye blogg. Der har jeg lært mye om dette.

   Slett
 3. Hmm - man förväntar sig nästan att du ska sticka dina bröd!!!
  Surdegsbröd är jättegott och surdegen kan ju förvaras i frysen hur länge som helst. Jag brukar dela upp den i portioner och enkelt ta fram till ett bak. Gott och nyttigt.

  SvarSlett
  Svar
  1. hihi..näe inte stickar jag några bröd inte, men jag stickar medan jag väntar på att degen ska jäsa.
   Fryser du surdegsgrunden eller degen? Ursäkta om frågan är "dum" men man kan ju inte vet allt här i världen ;)

   Slett
 4. Surdeigsbrød er bare nyyydelige!
  Har hatt både fin og grov surdeig stående på kjøkkenbenken.
  Synes de holder seg saftigere lengre enn vanlige brød og smaken
  er i en klasse for seg:)
  Lykke til videre i bakingen!

  SvarSlett