søndag 22. september 2013

Nyttig prøvelapp

Vi som strikker vet jo at man bør strikke en prøvelapp før man begynner på et strikketøy. Liten variasjon i strikkefastheten kan få, om enn ikke dramatiske så i hvert fall ganske store konsekvenser. Jo større avvik fra oppgitt/tenkt strikkefasthet jo større blir forskjellen.
Men det er jo så kjedelig å strikke prøvelapper! Dessuten er det ikke sjelden masketettheten i en liten prøvelapp blir helt forskjellig fra det egentlige strikketøyet bl.a. pga. antall masker og måten man strikker på (f.eks. rundt kontra frem og tilbake). Fargen på garnet kan faktisk ha litt å si også. Det kommer bl.a. av at forskjellige farger har forskjellig innvirkning på garnet. Sort farge f.eks. er veldig hardt for ull, bleket hvitt likeså.
Jeg har jo planlagt å strikke en kofte nå som jeg ikke har mønster til. Jeg fant inspirasjon i siste utgave (nr. 6) av Lev Landlig og Den store koftejakten på bloggen Livs Lyst. Koften skrev jeg litt om i forrige innlegg også.
Jeg skal strikke den i Drops Karisma og jeg vil ha den litt tett og go' slik som koftene ofte var i gamledager. Jeg bruker sjeldent det garnet og jeg strikker fast så det er ikke bare bare – it's not only only – å kaste seg ut og følge hvilken som helst oppskrift. Jeg har jo faktisk også belaget meg på å regne meg frem til en egen oppskrift. Men som nevnt her tidligere: det er jo fryktelig kjedelig å strikke prøvelapper.
I gamle kofteoppskrifter starter man ofte med ermene nettopp pga. at strikkefastheten kan spille små (og store) sprell. På ermene vil det kanskje ikke ha det store utslaget, dessuten er det ikke så ille å evt. måtte rekke opp starten på et erme som om du skulle rekke opp hele bolen, eller i hvertfall starten av denne.  Jeg har fulgt det rådet og det ser ut som det funket veldig bra, i hvert fall denne gangen ;)
Det kan man kalle en nyttig prøvelapp – i hvert fall hvis en strikker resten av koften også ;)
Andre nyttige ting en kan strikke i stedet for prøvelapper er vaske/oppvaskkluter, skjerf, babytepper m.m.
På bloggen torirot finner du også et innlegg om prøvelapper.

5 kommentarer:

 1. Gleder meg til å se koften din ferdig! Den heter forresten Sagavold 970 S fra Sandnes. Jeg har mønsteret hvis du eller noen andre vil ha en kopi.
  http://www.pinterest.com/pin/109704940894740392/

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh så flott at du visste hvilken modell det er :) Jeg har lurt veldig på hvilken modell, produsent mm dette er. Tusen takk!
   Jeg vil veldig gjerne ha mønsteret! Du skulle bare visst hva glad jeg blir. Jeg samler på gamle mønstre. Av hva jeg kan se på pinterest board'n din har jeg et stykke igjen til samlingen er "komplett" skjønner jeg ;)

   Slett
 2. Det blir du flott kofte, den var ny for meg. Jeg skjønner jeg er litt sær, for jeg syns faktisk prøvelapper er helt ok å strikke, det er litt av spenninga i forkant av et nytt plagg. Bruker den ofte som lomme i plagget, så er den nyttig på flere måter også:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var lurt å bruke prøvelappen som lomme.
   Du er ikke sær i det hele tatt ....flink og ordentlig ville jeg heller ha kalt det ;)

   Slett
 3. Dette ser da veldig lovende ut! Flott mønster!
  Jeg har ei gammal kofte liggende etter bestemor som jeg har lyst til å strikke opp i en ny variant, men det var den strikkefastheten ja.. Tror aldri de strikket på tykkere pinner enn nr3 den gangen..!! ;-)

  SvarSlett