onsdag 4. desember 2013

Suvenirer fra Riga

Jeg og maken har hatt en langhelg i Riga. Som vanlig hadde jeg ullbrillene på og garnantennene ute. Latvia er jo kjent for sine vakre sokker og votter og det var mer enn nok å se på kan jeg love. Jeg er vel å kategorisere som en særdeles kritisk sokke- og vottespekulant men jeg kan love at jeg så mye bra. Det var selvfølgelig ikke alt som var like fint, noe litt for grovt strikket og det var endel maskinstrikket. Men det skulle vel også bare mangle - det er jo i den retningen utviklingen går på mange fronter. Hovedpoenget med sokker og votter er jo å holde seg varm og så lenge det er ull spiller det egentlig ingen rolle hvordan det er laget. Men hvis man har interesse for håndverk og materialer så er det klart det betyr endel at det er håndstrikket. Når det er sagt så må jeg jo også nevne at det er jammen ikke gjort i en håndvending å strikke sokker og votter på håndstrikkemaskiner heller. Jeg har gjort det og det er endel pirk faktisk. Dessuten kan det by på mye frustrasjon og fortvilelse hvis noe går galt.
Her er noe av godsakene som ble med meg hjem. På neste bilde ser du de nye sokkene og et gammelt par jeg hadde hjemme som er fra Estland.
Man ser tydelige likhetstrekk. Jeg synes de er så flotte og nå er jeg ganske inspirert for å si det mildt.
Jeg spurte etter bøker med tradisjonelle strikkemønstre i bokhandelen. De hadde bare én. Dem de eventuelt hadde hatt var utgått/utsolgt fra forlaget. Men jeg er storfornøyd med den sokkeboken jeg fikk tak i. Mange fine bilder og masser av diagrammer. Dessuten har jeg allerede en flott vottebok fra Latvia her hjemme, så jeg lider ingen nød.
Boken er på latvisk men jeg skjønner de viktigste tingene som hvor mange masker man skal legge opp, øke, minske osv.
Heldige meg :)
Jeg fant et par fine votter som jeg kjøpte meg. Jeg har ganske store hender og det er ikke alltid like lett å finne votter og vanter som passer men disse var perfekte. De er så tett og fint strikket at jeg synes det er fælt at de ikke kostet mer enn de gjorde. Jeg tror disse var relativt rimelige fordi det ikke er noen fancy frynser eller latviske fletter på dem men det trenger jeg ikke.
Så kjøpte jeg meg to materialpakker til votter. Som jeg gleder meg til å strikke dem! Det var utrolig vanskelig å velge fordi det fantes så mange å velge mellom. På de to følgende bildene kan du se noen av de andre modellene som fantes.
 Fine fargerike...
...og delikate i sort/grått/hvitt.
Jeg kjøpte med litt sort og hvitt garn og noen kontrastfarger så jeg kan leke meg med noen andre vottemodeller etterhvert. I den garnbutikken jeg var i, som het Hobbywool, kjøpte man garnet i løs vekt hvis man ville ha mer enn de små hespene (ca 25 gram) som vises på bildet. De spurte hvor mye jeg skulle ha og nøstet opp mengden med nøstemaskin samtidig som den store garnspolen sto på en vekt slik at de kunne følge med på hvor mye som ble nøstet opp. Smart hva ;-)

14 kommentarer:

 1. Kunne godt tenkt meg en tur til Riga etter jeg har
  sett alt det fine du har handlet.
  Flotte vottemønster!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Randi, Riga er verdt et besøk. Billig mat og drikke og trivelige folk pluss garn og votter som bonus ;)

   Slett
 2. Åh nu blir jag riktigt grön av avundsjuka! Och det där om att sticka på handstickningsmaskin - inte nog med att du ska kunna sticka, du ska också vara både tekniker, matematiker och helst datakunnig om du har en elektronisk maskin. Det är mao enklare att sticka för hand...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja visst är det så med maskinstickning, Eva. Jag brukar säga att; sticka för hand är mer mys men att sticka på maskin är lite mer som jobb. Men båda är ju bra tycker jag ;)

   Slett
 3. Så flotte og lekre sokker og votter du har fått kjøpt.
  Jeg har en kunde som hadde vært i Riga! og kjøpt endel håndstrikkede votter. Noen var så spesiellt strikket, og vi undret oss hvordan de var strikket........
  Så fine bokser med materialpakker. Og den måten de veier og nøster opp garnet, den bruker jeg også på et veldig tynt garn vi selger i butikken, mest brukt til bunadsbelter, derfor kaller jeg det beltegarn. Men det er også fint å strikke votter, pulsvarmere og lignende på veldig tynne pinner.......
  Gleder meg til å se hva du skal strikke fra pakkene dine...

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh de vottene kunne jeg tenkt meg å ta i nærmere ettersyn! Det er så spennende å "klure ut" hvordan ting er laget...

   Slett
 4. Så mye fint! Må nok ta en tur til Riga en gang jeg også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det synes jeg du skal. Men hvis jeg skal dit igjen ville jeg nok ha valgt en litt varmere årstid ... eller i det minste ha med stilongs ;)

   Slett
 5. Dette var rene skattekisten, utroligt fine mønstre og garnet så veldig flott ut me de friske fargene.

  Kos deg med skattene dine

  Ruth Iris

  SvarSlett
 6. Hvor er de smukke dine vanter... Og for mig at se er de norske mønstre i "familie" med dem fra Latvia...
  Hvilken type garn bruges og hvilken pindetykkelse??

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja visst er noen likhetstrekk mellom vottene. Det er mange etniske mønstre rundt i verden som ligner på hverandre.
   Vottene strikkes på pinner 1,5 mm med 2-tråds ullgarn (lammeull) som er ca 400 m/100 g.

   Slett
 7. Dette var så fantastisk å se!!! Jeg er så glad i latviske mønstre. For noen skatter du har fått med deg hjem!!!!!

  SvarSlett