mandag 7. september 2015

Dalius-lue, et gratismønster

Innimellom driver jeg og pusler med mine dalahester, som jeg er så glad i. Jeg har bl.a. laget mønster på votter og kofte og jeg har heklet grytekluter og babysmekker. Nå var det dags for en lue syntes jeg ;-)
Denne er strikket opp i farger som de fleste av oss kjenner igjen. Dessverre er det noen (les: store garnlevernadører og designere) som av og til prøver seg på å kreve hevd på bestemte fargekombinasjoner og enda verre de krever hevd på norske tradisjonsmønstre.
En av våre dyktige norske designere måtte for en kort tid tilbake inngå et forlik med et større garnselskap som krevde eksklusive rettigheter til over 100 år gamle strikkemønstre, og flere av oss andre «småaktører» ønsker derfor som en protest og i solidaritet å tilby strikkemønstre som har border og inspirasjon fra tradisjonsmønstre.
Og ikke nok med det, denne luen er faktisk en dobbel-protest. En annen (utenlandsk) strikkedesigner har «rappet» dalhesten min og laget et luemønster som nylig ble publisert i et av de store strikkemagasinene. Jeg er 100 prosent sikker på at det er min dalahest hun har brukt som utgangspunkt til luen sin. (dala)Hestetyveri er som vi vet alvorlige greier!

Det er for så vidt greit å la seg inspirere av andres design, men da bør man oppgi hvor man har hentet idéen sin fra. Synes nå jeg da! Det har ikke skjedd i dette tilfellet. Jeg tok kontakt med strikkemagasinet som ga meg et meget hyggelig og høflig svar, men det var særdeles "tynt". Det likte jeg dårlig. Så her er altså mitt svar tilbake.
Strikk gjerne en lue eller to du også. Mønsteret er gratis og du finner det her. Mønsteret er ikke teststrikket så om du finner noe som kan virke som det er feil eller er uklart blir jeg glad om du gir meg tilbakemelding på det.

Her er linker til andre som har laget mønster i solidaritet:

9 kommentarer:

 1. Denne var så kul, og jeg er så enig med deg i at vi lar da oss alle inspirere av ting vi har sett. Nå synes jeg at mariusgenseren er bare en liten promille av Unn Søiland Dales enorme produksjon, så selv om prinsippet er viktig, så betyr det lite. Unn Søiland Dale viste seg som en strikkedesigner av rang - men først og fremst i utlandet. Her til lands har alltid janteloven vært sterk.

  SvarSlett
 2. Jeg synes det er mildt sagt en uting at store selskaper prøver å gjøre krav på tradisjonsmønstre, som strengt tatt burde tilhøre allmennheten.
  Når det er sagt skjønner jeg ikke helt hvorfor dere som drøfter dette og designer disse kule protest-solidaritets-mønstrene (stå på forresten!) ikke nevner garnselskapet og designeren ved navn. Skjønt, jeg skal nok klare å gjette meg fram til garnselskap.

  SvarSlett
 3. Ni gör rätt i protest.
  Mönstret med hästmössan var det som tilltalade mig i tidningen. Jag tyckte väl att jag kände igen det! Stickar hellre ditt. Tack så mycket!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tack. Och så glad jag blir om du vill sticka mössan! Jag ska hålla utkik efter mössan på din blogg :)

   Slett
 4. Veldig bra dere protesterer. Liker ikke at noen stjeler andres design og utgir det for å være sitt. Jeg skal strikke luen din med hester - passer fint til meg som er en "gammel" hestejente!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at du også vil strikke luen. Jeg synes den er tøff, jeg ;) Jeg skal strikke en i litt dusere farger også. Gleder meg til å se din variant :-D

   Slett
 5. Bra rutet! Jag bär gärna vidare ert fina mönsterarv genom att använda dina hästar på en halsduk. Är det OK med dig?

  SvarSlett