søndag 19. november 2017

Avmystisfisering av forkortede pinner

Forkortede pinner er ikke bare bare.... Og det er ikke pinne som i pinne heller, men pinne som i strikkede pinner eller omganger. Egentlig er det et navn man lett kan bli forvirret av fordi man kobler kanskje ikke alltid rader, pinner og omganger, som jo høres ut som noe «horisontalt», sammen med at man bygger i høyden på strikketøyet. Men det er jo i grunnen det man gjør: strikker en forhøyning. Det kan trenges f.eks. på en buksebak, i nakken på en genser/jakke, foran hvis man vil forme en byste på en topp o.s.v. Men man ken også bruke det for å forme sirkler og trekanter. Men det skal jeg ikke gå inn på her.
Jeg får ofte spørsmål om og havner i diskusjoner om hvordan man strikker forkortede pinner. Og det finnes ikke ett svar på det men mange. Selv liker jeg å strikke forkortede pinner med så kalt «German short-rows» som jeg har skrevet om i dette innlegget.
Men det jeg synes er viktig å forstå er hvordan resultatet blir i forhold til hvordan man strikker dem. Hvis man strikker de forkortede pinnene fra ytterkantene og jobber seg innover blir det et annet resultat enn hvis man gjør motsatt. Se på følgende bilder.

Forkortede pinner: fra ytterst og innover

Her vises et bilde på en liten prøvelapp. Det er 16 masker og det er 3 vendinger i hver side, noe som gir 6 ekstra omganger i høyden midt på (og gradvis færre utover mot sidene). Og her ser man tydlig at når man starter ut i kantene og strikker forkortede pinner, og man jobber seg innover mot mitden (pinnene blir kortere og kortere), blir forhøyningen høyere midt på. Oppleggskanten nederst er relativt upåvirket.
Forkortede pinner fra ytterkantene-innover

Forenklet: forkortede pinner fra ytterkantene-innover

Forkortede pinner: fra midten og utover

Her vises et bilde på en anen prøvelapp. Det er likt antall masker, likt antall vendinger i hver side, og dermed likt antall ekstra omganger som på lappen ovenfor. Men her ser vi at når man starter inne på omgangen/pinnen og strikker forkortede pinner hvor man jobber seg utover mot kantene (pinnene blir lengre og lengre), ja da blir forhøyningen også høyere midt på men den "presser" strikketøyet nedover mer enn det bygger oppover. Oppleggskanten nederst blir også litt buet.
Forkortede pinner fra innerst-utover

forenklet: forkortede pinner fra innerst-utover
Merk at dette er veldig små prøvelapper, og på et større område (les plagg, strikketøy) vil ikke forskjellene gjøre like mye av seg. Men uansett kan det være lurt å tenke over hva man ønsker med de forkortede pinnene. Og man kan også se litt på hva som vil være naturlig å velge i forhold til om man strikker ovenfra-ned eller nedefra-opp.
Ja, det var det jag hadde på hjertet i dag. Håper det var nyttig og ga mening.
Ha en riktig fin søndag.

3 kommentarer:

 1. Hej Wenche Det var virkelig interessant at læse om! Jeg havde ikke gjort mig denne forskel klar. Tak!
  Venlig hilsen Kirsten

  SvarSlett
 2. takk, det var nyttig, selv om jeg ikke ofte bruker forkortede pinner!

  SvarSlett
 3. Aha! Der faldt ti-øren, som man siger på dansk. Jeg har simpelthen ikke overvejet forskellen på de to "veje", men selvfølgelig! Tak for en virkelig god forklaring.

  SvarSlett