torsdag 11. desember 2014

11. desember

I dag er det 11. desember og det er to dager igjen til luciadagen.
Planen i dag er å få kjøpt safran til å ha i lussekattene jag skal bake i morgen :-)

Vil du også bake lussekatter? Lussekatter smaker alltid best når de er helt ferske. Hvis du baker i dag eller i morgen er det best å legge dem i fryseren til luciadagen. Her er en min oppskrift på lussekatter:

Lussekatter (ca 30 stk)
150 g smør
5 dl melk
2 dl kesam
50 g gjær
1 g safran
1,5 - 2 dl sukker
1 ts salt
ca 15 dl hvetemel (1 kg)

Smelt smøret, tilsett melken og la det bli fingervarmt. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av væsken, bland så i resten av væsken. Ha i safran, sukker, salt, og ca halvparten av melet og arbeid sammen til en smidig deig. Ha i resten av melet gradvis. Deigen skal være blank, smidig og ikke for fast. La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse. 

Forme deigen til lussekatter, ca 30 stk. Legg dem på stekebrett med bakepapir og la dem heve på et lunt sted i ca 30 minutter. Imens kan du sette på ovnen på 225 - 250 grader. 

Pensle med sammenvispet egg, dytt rosiner (kanskje dypt ned) i "snurren" på lussekatten.
Stekes midt i ovnen i ca 5 - 8 minutter til de er fint gylne. Pass godt på, dette tar ikke lang tid. Steketiden kan variere fra ovn til ovn. Avkjøl på en bakerist.

3 kommentarer:

 1. Luciaoptog er ved at være tradition her i Danmark også. Men jeg tror ikke at der bages til!
  For mange år siden var det et improviseret Luciaoptog ned gennem Fysioterapien og min afdeling på sygehuset. Yngste læger, fysio og ergo-terapeuter iklædt lagner og med lys i hænderne gik syngene gennem huset. Lyset på gangen blev slukket. Patienterne stod i dørene. Der var en magisk stemning!
  Og med i kurve havde mændene Lussekatter, for der var flere nordmænd i optoget.. og de havde bagt!
  Den slags gyldne øjeblikke gemmes i hjertet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg trodde man feiret lucia i Danmark også? Jeg er oppvokst i Sverige og der er det riktig flott luciafeiring. Enda mer og bedre enn i Norge. Det er faktisk en av tingene jeg savner med Sverige.

   Slett
  2. Sverige er Lucia-land! Vi andre efterligner bare...
   Skoler, børnehaver, plejehjem har luciaoptog.

   Slett