torsdag 8. februar 2018

Historisk sus mellom maskene

I høst var jeg på strikkedagene på Sjølingstad Uldvarefabrik. En hyggelig opplevelse, som det alltid er å være der.

Tema for denne gangen var Struktur. I den anledning hadde de satt opp en utstilling med utrolig mange fine, gamle plagg som var blitt reddet ut fra fillene på filleloftet på fabrikken. Noen av plaggene hang knapt sammen, mens andre fortsatt var ganske fine.

Jeg tidligere rekonstruert en barnejakke for Sjølingstad Uldvarfabrik, som også var en del av denne fillesamlingen. Slikt synes jeg er vanvittig spennende og inspirerende arbeid holde på med. Oppskriften på barnejakken er nå publisert og du finner den i boken  Strikk med norsk ull av Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson.
Utsilt på Sjølingstad Uldvarefabrik: Orginalen er den gul/blå bak
til venstre og rekonstruksjonene er gul/blå bak til høyre
(strikket av meg) og grønn foran (strikket av Judth S Nilsen)

Bilde fra boken, lånt fra tekstilforum.no
Og det var, og er, mange flere modeller jeg kunne tenke meg å ta fatt på. Den ene er en jakke som jeg ikke skal vise frem i sin helhet riktig ennå, men en liten prøvelapp kan du få se. Og jeg kan love at jakken er skikkelig klassisk og fin.
Strikkeprøve
Og så var den en nydelig kortermet jumper som jeg ble nysgjerrig på.
Kortermede jumpre er flotte men jeg synes det er litt upraktisk med kortemede ullplagg og dessuten er det ikke alle (meg inkludert) som kler korte og figurnære jumpre. Jeg fant også ut at denne allerede var rekonstruert og trykket i boken Vintagestrikkk av Silje Een de Amoriza og Ingrid Myrstad. Den er til og med på forsiden.
Men den er flott og det er et fantastisk hullmønster på den. Derfor bestemte jeg meg for å bruke den som inspirasjon og lage en mer tidsriktig og litt mere praktisk genser. Og det ble en fin langermet raglangenser. Jeg har brukt hullmønsteret, som er på forstykket, i mønsterpaneler på for- og bakstykke. Resten av genseren er i glattstrikk, vridd vrangbord i kantene, raglanfellinger på bærestykket og en liten førhøyning i nakken (for bedre passform).
Jeg har gitt den navnet Lyngblomst - fordi hullmønsteret og fargen minner meg om lynghei. Oppskriften finner du på ravelry her
Alle de nye plaggene jeg har nevnt her er strikket i 2-tråds Sjølingstadgarn (kardegarn, 350 m/100 g).
Jeg bruker denne genseren nesten hver dag nå og den holder seg så godt! Ingen nupper, skrukker eller siging her, nei. Norsk ull, dere - det er fine saker, det! 

Og nå strikker jeg videre på andre ting...

2 kommentarer:

  1. Veldig fin den jakken du har rekonstruert. Vet du når den er fra? Gamle koftemønstre er flott, og jeg blir mer og mer glad i kofter. Holder selv på med en Jølster-kofte til meg selv, gleder meg. Men det er mye mønster og til tider strikkes det med 4 farger, så dette tar litt tid.
    Ønsker deg en fin helg!
    Anette

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg rakk ikke å svare deg før det kom en ny helg...så nå ønsker jeg deg en riktig god helg ☺

      Slett