søndag 5. februar 2012

Noen forskjellige border

Jeg har som sagt strikket meg et par pyntesokker (se her og her). Og nå har det seg slik at jeg har det med å bli lettere overinspirert. Nå er det border til pyntesokker som er det store, da liksom...
Her har jeg lekt meg litt med noen mønstringer som jeg har tegnet i anledning av brudevottene jeg strikket til søster og svåger da de giftet seg i høst.
Jeg skrev i kommnetarfeltet i forrige innlegg at pyntesokker egentlig helt vanlige sokker bare at de har en mønsterstrikket kant som brettes ned, og som er pyntete, derav navnet pyntesokker.
Sokkene mine er strikket med garnet Sterk fra Du Store Alpakka på pinner 3mm med 60 masker i selve sokken mens pyntekanten er på 70 masker. Her følger en omtrentlig beskrivelse av fremgangsmåten:

Strikk: 
 • noen omg [1vridd r, 1 vr]
 • så borden
 • en brettekant som kan være enten en hullrad (2 r sm, 1kast), eller rett og slett en vrang omgang
 • etter det 4-5 omg glattstrikk hvor maskeantallet justeres ned til det antall masker som skal være i selve sokken
 • Vreng så arbeidet (fordi brettekanten skal jo brettes ut mot retten etterpå) og strikk en vrangbord og resten av sokken akkurat som du strikker en vanlig sokk. Lengden på vrangborden skal være 2-3 cm lengre enn pyntekanten (målt fra brettekanten).
Herer noen eksempler til pyntekanter, samtlige presentert både grå/hvit og i farger. De første 5 varantene er spunnet rundt den same "lesten" og har en mønsterrapport på 12 m. Det vil si at man legger opp 72 m til pyntekanten på sokken. Den siste er et utspring fra roseskjerfet jeg strikket meg her forleden dag. Og for roseborden er rapporten på 10 masker, noe som gjør at det passer å legge opp 70 masker til pyntekanten.
Ha en fin søndagskveld :)

8 kommentarer:

 1. Nå må jeg ut å kjøpe garn ..

  SvarSlett
 2. Anne: Hi, hi! Men du trenger vel ikke å kjøpe...har ikke du sokkegarn fra Hillesvåg hjemme?

  SvarSlett
 3. Jo, men jeg vil ha Sterk, brukte det i sokkene til K og det er så utrolig mykt og deilig ..tror jeg må strikke sokkene så jeg kan pynte meg når jeg har på tresko :-)

  SvarSlett
 4. Så fina pyntesokke!
  Dessa måste jag sticka.
  Tack för inspirationen och mönsterbårderna!

  SvarSlett
 5. ,,,så fina bårdmönster och sockor! Har du ett mönsterprogram kopplat till din maskin? Såg "created in Knitbird"och blev lite nyfiken. Jag brukar göra mina mönster i Excel, men det är inte alltid det enklaste...

  SvarSlett
 6. Prizillas pastiller: Jag har också tidigare gjort mina mönster i Excel eller Open Office Calc. Men nu har jag skaffat mig programmet KnitBird som är ett program för att göra stickmönster. Det är ganska bra måste jag säga. Men inte något att koppla til stickmaskin... Och det är nog inte helt färdigutvecklat ännu, men nu är jag okcså ganska kräsen när det gäller programvaror... Det funkar bra nog, och det är ganska lätt att lära sig. Och det var billigt, bara 30USD.
  Lasta ner deras demo och prova det du också ;)

  SvarSlett
 7. Hei !:)
  Hvilket program bruker du for å tegne diagramene?

  SvarSlett
 8. Birger: Jeg bruker KnitBird for å lage diagrammene. Det er et greit og billig program :)

  SvarSlett